perjantai 5. syyskuuta 2014

Kiertokasveja - kauniita ja arvaamattomia.



Monissa pihoissa pujottelee kiertokasvi nimeltä karhunköynnös. Sitä kutsutaan usein elämänlangaksi, mikä kuitenkin on eri kasvi.  Karhunköynnöksellä on sukulainen peltokierto. Minun pihassani ei kasva mikään näistä.


Kiertelin kasvijätteiden keräyspaikoilla. Tämä vaaleanpunainen ihanuus piileskelee Tompurinmäellä kietoutuneena paukkubalsamiin, josta en ensin erottanut sitä. Tumma rääpäle kuvan reunassa on lupiini. Seuraavan kuvan valkokukkainen kiertokasvi leviää Haminan Meltissä, jonne tuodaan kasvien jäännöksiä.


Kun vuonna 1987 muutimme nykyiseen taloomme, meille tarjottiin valkoisen kiertokasvin alkuja elämänlankana.Jokin järjenhiukkanen sai meidät kieltäytymään. Kasvi oli luultavasti karhunköynnös, jonka petollinen syleily on vaarallinen pihan muille kasveille. Kuitenkin  valkokarhunköynnös on vanha lääke- ja koristekasvi, joka mainitaan 1700-luvun lopulta Turun akatemian puutarhasta.

Karhunköynnöksen sukulainen peltokierto on vihattu rikkaruoho, joka on aikoinaan kulkeutunut Suomeen venäläisen rehun tai viljan joukossa. Kasvikuvausten mukaan karhunköynnöksen lehtilapa on herttatyvinen ja peltokierron lapa pitkulainen - lähes tasasoukka, keihästyvinen.  Karhunköynnös on Suomessa yleisempi. Peltokiertoa löytyy esimerkiksi joutomailta, tienvarsista ja valleilta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti