sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Istutatko puita marraskuussa?Mietin istutusaikoja, kun kiersin katselemassa puita, jotka ovat ilmestyneet  Haminan kiertotien alueelle. Etsin puutarhurien neuvoja ja löysin toteamuksia, että puita voi istuttaa niin kauan, kun maa on sula. Sääennusteet lupaavat meille lämpöasteita, joten voi toivoa istutuksille hyviä juurtumisoloja. 


Kävelytien viereen on tulossa pieni koivurivi. Puut on istutettu muutama päivä sitten ja tuettu hyvin.

Nämä puut istutetttiin pari päivää sitten. Paikka on Husulan tunnelin päällä. Marraskuun tunnelmaa, valoa taivaanrannassa, muuten syksyn hämyä.


Myöhäiset istutukset antavat toiveikkaan olon. Eikö luonto menekään talvilevolle?  Luen Karel Capekin Puutarhurin vuotta, jossa hän toteaa, että ei luonto lepää syksyllä, vaan rynnistää hullun lailla eteenpäin. "Eikö suorastaan kuulukin, kuinka maa nitisee tuon raivokkaan yhteisen paineen alla." Juuret tunkeutuvat yhä laajemmalle. Kevät rakentaa vihreät holvinsa syksyn pioneerityön varaan. "Itse asiassa itämisen aikaa on syksy."  Kaamosväsymys kaikkoaa, kun katselen marraskuun istutuksia ja luen Puutarhurin vuoden syyskuvauksia. "Hyvät ihmiset, tämä on oikea kevät."2 kommenttia:

  1. Ihanan positiivinen syyspostaus! Näinhän se on nähtävä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aamulenkit piristävät. Uusilla teillä on koko ajan nähtävää. Kaikki on hyvin, kun ei ole liukasta.

      Poista