sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Daalia ei ajattele pakkasia.

Valokuvasin kauneimman daaliankukan, sillä odotan ensimmäistä pakkasyötä. Ei tarvita kuin yksi ainoa yö, jolloin mittari menee nollan alle ja kukat tuhoutuvat. Joka syksy olen katsellut daaliankukkien paleltumista ja merkinnyt muistiin Birgitan päivän tai muun lähiajan.
 Näin se tapahtuu:
Aamulla kuuden - seitsemän maissa pihassa on kylmän merkkejä, mutta daaliat näyttävät pirteiltä. Juon iloisena aamuteen ja menen ulos. Jään katselemaan kauhistuneena hävitystä. Daaliat roikkuvat surkeina rääpäleinä. Ehkä mittari vain käväisee aamulla nollan alla, mutta se riittää. Sitten kaduttaa, että en levittänyt harsoja kasvien päälle. Toisaalta on aika istuttaa tulppaanien sipulit daaliapenkkiin. Elämä jatkuu.

6 kommenttia:

 1. On kyllä kaunis daalia, ihana syvä väri! Daaliat eivät tosiaan kestä yhtään hallaa. Jännä nähdä, miten tänä vuonna käypi, koska kylmä korjaa.

  VastaaPoista
 2. Epäilen, että vain muutamista päivistä on kysymys. Sitten voi vain manailla, miten suuritöisiä daaliat ovat, kun valmistelee niitä kellariin vietäviksi.

  VastaaPoista
 3. Tervehdys, mitä daalian juurakoille on parasta tehdä ennen talvivarastointia? Minulla oli tänä kesänä muutama daalia, aiemmin ei ole ollut. Ajattelin, että kai ne täytyisi talvelta pelastaa.

  VastaaPoista
 4. En tiedä, ovatko menettelyni parhaita, mutta sopivat meille, kun kellarissa riittää tilaa. Nostamme kasvit ylös, kun pakkanen on puraissut maanpäällisiä osia. Sitten annamme juurakoiden kuivahtaa ja ravistelemme mullan pois. Kääräisemme paperia hiukan ympärille ja nostelemme ämpäreihin, viemme kellariin ja unohdamme sinne koko talveksi. Luin jostain, että ihmiset kastelevat niitä, mutta me emme. Suuressa kellarissa on ilmassa aina kosteutta. Yhtenä keväänä luulin, että olivat kuolleet ja heitin kompostiin kannen alle. Parin viikon päästä huomasin, että olivat lähteneet kasvamaan kompostissa..

  VastaaPoista
 5. Kiitos tuhannesti neuvoista! Teen sitten samalla tavalla ja keväällä katsotaan, kuinka on käynyt. Tänä kesänä (Lidl:stä!) ostetuista kaktusdaalian juurakoista kasvoi ihan valtavia ja kukkia oli runsaasti. Olisihan nuo mukava saada ensi kesänä taas kukkimaan. Onko se niin, että juurakot kasvavat ajan kanssa ja odotettavissa on seuraavina vuosina vielä huikeampi kukkaloisto?

  VastaaPoista
 6. Kysymyksesi sai minut mietteliääksi, sillä tajusin, että meiltä on kadonnut daalioita vuosien kuluessa. Mietin, mihin joutuivat komea keltainen daalia ja kaksi Arabian nightia, jotka kukoistivat muutama vuosi sitten. Illalla vuoteessa vielä mietin asiaa ja äkkiä välähti. Kysyin mieheltäni, minne kellarissa hän vei daaliat (mies on kantajana). "Osan kylmäkellariin, osan pannuhuoneeseen." Pannuhuone on lämmin, erittäin kuiva ja pimeä paikka ja luultavasti yksi syy joidenkin daalioiden häviämiseen. Minä olen meillä daaliaharrastaja ja syyllinen kasvien häviämiseen. Olisi pitänyt tarkastaa talviolosuhteet.
  Uskoisin, en tiedä varmasti, että jos ei tee vastaavia hölmöyksiä, joita me olemme tehneet, juurakot komistuvat vuodesta toiseen.

  VastaaPoista