sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Kultaisesta tyräkistä kirjavaan pikarililjaan.
 Toukokuun puolivälissä kukkapenkkiin ilmestyvä erikoinen puolipallomainen kasvusto kuuluu kultatyräkille, jonka alun sain pari vuotta sitten naapurilta. Nyt kuten aina ennenkin naapurien antamat kasvit kehittyvät parhaiten. Kultatyräkki kukoistaa penkissä silloin, kun muut kukat vasta alkavat nousta näkyviin. Myöhemmin se jää huomaamattomaksi keskikesän kukkijoiden joukossa.

Viime kevään tulppaaneja ei enää löydä juuri mistään, vain muutamia hajayksilöitä siellä täällä. Sen sijaan viime syksynä istutetut sipulit ovat lähteneet kasvuun. Kuvan tulppaani on ensin aivan keltainen, mutta muuttuu osittain punaiseksi. Olen säästänyt tulppaanien pussien laput, ja tämä kasvi on luultavasti Tulipa Darwin Hybrid. Blushing Apeldoor. Pussin kuvassa kukka on punaisempi kuin pihassani
Kultaiset ja keltaiset kukat huomaa heti, mutta kirjava ruskeanpunainen katoaa ympäristöönsä. Tutkin pensasta, joka oli kietoutunut marjatuomipihlaja Smokyn ympärille. Paljastui, että siinä jasmike yritti vallata uutta paikkaa. Emme uskaltaneet jättää sitä paikalleen, sillä pääkasvi olisi voinut kärsiä vahvan syleilijän liikkeistä. Kun leikkasimme jasmikkeen pois, paljastui alta kompostimulta ja sen keskeltä kirjavapikarililja, joka ei paljon erottunut ruskeasta mullasta. En tiedä, kumpi on oikeampi nimi, kirjopikarililja vai kirjavapikarililja.  Kasvi on kukkinut pihassa vuosia, ei häviä, mutta ei leviäkään.2 kommenttia:

  1. Tyräkit ovat kivoja, kun kukkivat niin aikaisin. Onpas kauniin värisiä tulppaaneita!

    VastaaPoista
  2. Omassa pihassa kasvavat tulppaanit ovat hienoja. Kaupasta ostetut vähän arkipäiväisiä, vaikka kauniita ovat nekin.

    VastaaPoista