keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Alkukesän kärhöjä

Vanha kärhö (ostettu alppikärhönä) aloittaa kukkimisen joka kevät. En poista edellisen kesän kuivuneita versoja, vaan annan uusien kukkien ja lehtien kasvaa vanhan päälle. Kärhö kiipeää kohden kattoa: aamupäivät auringossa ja iltapäivät varjossa.


Tänä kesänä kukkiminen on kestänyt epätavallisen kauan ilman kastelua tai lannoitusta. Mahtaako viime kesän lämpö heijastua näihin sinisiin kukkiin?

                                            Alppikärhö?

Tage Lundell (Atragene-ryhmää) on halaillut vanhaa omenapuuta kesästä 2006 alkaen. Se aloittaa kukintansa hiukan myöhemmin kuin alppikärhö.

Tage Lundell

Jouduimme hävittämään hienon jalokärhö Fujimusumen, kun emme jaksaneet raahata sitä ruukkuineen kellariin. Valmistautuminen lonkkaleikkaukseen pakotti jyrkkiin toimenpiteisiin. Nyt lonkka hyväksyy pihatöitä, mutta hävitetyn kärhön korvasimme hiukan helpommalla kasvilla, jolla on pirteä  nimi Pink Swing.

                                Pink Swing

Teimme erikoisen ratkaisun: kärhöstä tuli rajakasvi kahden tontin rajalle.  Tukia on kehitettävä, sillä sen pitäisi kasvaa 2-3 metriä korkeaksi.

Kuvattujen kärhöjen kanssa samanaikainen kukkija on esimerkiksi arovuokko (kuva alla).


Pihlaja kukkii myös. Meillä se on kasvanut ja kehittynyt kasvikarkulaisena vanhan kompostin alueella.




2 kommenttia:

  1. Ihania kärhöjä . Minulla on ainoastaan yksi kärhö myös ruukussa ja en tiedä edes sen nimeä tai mitään toivottavasti kukkisi niin näkisi minkävärinen se edes on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöjä on tarjolla vaikka minkälaisia. Tein aluksi sen virheen, että istutin jalokärhön eteläseinustan paahteisimpaan paikkaan. Kärhöt haluavat valoa, mutta ei jatkuvaa paahdetta. Helpoimpia on Arabella-niminen, joka kasvaa meillä kukkapenkissä perennojen seassa.

      Poista