lauantai 23. toukokuuta 2015

Keisarinpikarililja kukkiiKeisarinpikarililja on monivuotinen sipulikasvi, joka ei yleensä kuki pihassani. Ehkä lannoitan sitä liian vähän tai se paleltuu. Vuodesta toiseen se kasvattaa lehtiä ja tuoksuu voimakkaasti. Kasvatan sitä myyränkarkottajana. En tiedä, kumpi on antanut myyrille lähdöt, pikarililja vai naapurin touhukas kissa.

Tänä keväänä koin yllätyksen, kun keisarinkruunu avautui koko komeudessaan. Kasvin historiasta kerrotaan. että se on tullut Wieniin 1500-luvulla Konstantinopolista ja on kasvanut pitkään Suomessakin. Muitakin pikarililjoja on tarjolla, esimerkiksi meillä ajoittain ilmestyy näkyviin kirjavapikarililjoja, jotka olen kaivanut maahan kauan sitten.


4 kommenttia:

 1. Upea!

  Kerran istutin keisarinpikarililjan sipulin ja seuraavana keväänä sen vielä nuppuinen varsi oli yöllä katkaistu kuin veitsellä leikaten. Hiukan jo syyttäen katselin naapurin lapsia, kunnes hoksasin, että pihalla vierailevat rusakot olivat olleet asialla. En enää muista mitä kasville sen jälkeen tapahtui, mutta uutta en ole istuttanut. Kannattaisi ehkä kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihdoin paikkaa. Ehkä nyt oli tarpeeksi muheva multa. Useita kukattomia varsia nousee myös ylös.

   Poista
 2. Wau, onpa upea! Kasvaisikohan meidän pihassa ja karkoittaisikohan myyriä, joita meillä on paljon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kasvanut enimmäkseen ilman kukkia, mutta haju tuntuu vahvana nenässä Tänä keväänä ei ole näkynyt myyriä eivätkä ne aikaisemminkaan ole syöneet keisarinpikarinliljan sipuleita. Tällä hetkellä maisemissa liikkuu naapurin kirjava kissa, joka ehkä on paras myyrien karkottaja.
   Kannattaa varmasti istuttaa syksyllä sipuli tai useampia ja katsoa, mitä tapahtuu.

   Poista