torstai 14. heinäkuuta 2016

Kärhö Arabella - uskollisista uskollisin

 
  

Clematis Arabella.

Arabella on kukkinut meillä penkissä ainakin viisi vuotta ilman mitään erityistä hoitoa. Tänä vuonna ensimmäiset kukat ilmestyivät ajoissa ennen juhannusta, ja normaalisti kukinta jatkuu syyskuulle. Sillä on pieni teline kiipeilyä varten, mutta käytännössä osa kasvista kiemurtelee penkissä muiden kasvien päällä ja maassa. 

Arabellaa kuvaillaan puolipensaaksi, perennaksi ja köynnökseksi. Puutarhatekstit sanovat, että  se polveutuu ruohovartisesta kellokärhöstä ja isokukkaisesta jalokärhöstä. Puutarhakeskus Sofianlehdon esitteen mukaan se on tiukukärhölajike vuodelta 1990.

 Olen kiintynyt sinisiin ja lilavärisiin kasveihin. Kärhöt ovat olleet aivan muuta kuin luulin alkaessani kasvattaa näitä kaunokaisia. Ne ovat uskollisia ja usein vaivattomia, kun ovat saaneet oikean paikan pihasta.2 kommenttia:

  1. Kaunis kärhö. Minun nimikkokärhöni ei voi hyvin, pelkään että se menehtyy lakastumistautiin ... Uusia kärhöjä mielin kuitenkin, joten ehkäpä myös yksi Arabella muuttaa meille jonain päivänä.

    VastaaPoista
  2. Olen huomannut, että perennojen joukkoon kukkapenkkiin istutetut kärhöt menestyvät parhaiten. Huonoin paikka on talon eteläinen seinusta. Kuvittelin, että ensimmäinen kärhöni olisi kiivennyt seinällä, mutta ei se onnistunut.

    VastaaPoista