perjantai 16. kesäkuuta 2017

Lila vai violetti


             Ukkolaukka

Kärhö Tage Lundell halailemassa omenapuuta.


Jostain syystä pihaani on kerääntynyt vuosien varrella kukkia, joiden värejä kutsuttiin lapsuudessani sinipunaisiksi,  retliiniksi, kretuliiniksi ja meillä kotona krekliiniksi.

Vähitellen sanastooni ilmaantuivat lila ja violetti. Näiden kahden välistä rajaa on vaikea vetää muulla tavoin, kun tunnustamalla lila violettia vaaleammaksi.

Hain sanojen selityksiä. Violetti tulee ranskan sanasta violette, joka tarkoittaa orvokkia. Lila taas ranskan sanasta lilas, joka tarkoittaa syreeniä. Kretliinin alkujuuri on ranskan sanassa gridelin = pellavan kukan harmaa, ja tämä sinipunaisen sävy onkin harmahtava tai vaaleansininen.

Kuvissani ylempi eli ukkolaukka on mielestäni lila. Alempi eli kärhö Tage Lundell on tummempi ja puhuisin nyt violetista.

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Samoja nimityksiä minäkin olen kuullut tai käyttänyt ajattelematta lainkaan asiaa sen tarkemmin. Vaaleampi on ollut lilaa ja tummempi violettia, yleensä :) Kauniin värisiä molemmat kukkasi.

  VastaaPoista
 2. Samoin minä olen käyttänyt termejä sekaisin. Vaalean ja tumman rajaa on vaikea vetää.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista pohdintaa. Täytyy kyllä sanoa, että minä olen käyttänyt sanoja ihan sekaisin sen enempää asiaa ajattelematta. Mutta kauniita sävyjä molemmat. - Aurinkoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 4. Samoin sinne pohjoisemmaksi.Täällä Haminassa kylmä kevät on ollut mieluinen puille ja pensaille. Hienon vihreää kaikkialla.

  VastaaPoista
 5. Minä taidan käyttää lilaa ja violettia lähes synonyymeinä. ;) Upeat kukat! :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos. Sekä ukkolaukka että Tage Lundell ovat pihan pitkäaikaisia asukkaita.

  VastaaPoista
 7. Kummin vain, mutta molemmat ovat kauniita. Ehkä miellän, että lila on vaalea violetti.

  VastaaPoista
 8. Sanaa sinipunainen ei käytetä paljon nykyään.
  Tällä hetkellä kukkivat myös sireenit ja pikkusydämet, samaa värimaailmaa.

  VastaaPoista
 9. Kauniita kuvia! Minäkin ajattelen lilaa vaaleana violettina. Aurinkoista juhannusviikkoa! P.s. blogissani on synttäriarvonta:)

  VastaaPoista
 10. Mielenkiintoinen ajatus väreistä. Kumpi Kampi. Hyvää juhannusta.

  VastaaPoista