lauantai 4. huhtikuuta 2015

Lankalauantain lenkkipoluillaPääsiäislauantai on hyvä päivä kulkea juuri lumesta vapautuneilla lenkkiteillä. Nyt on oikea kevät: kuivuvat soratiet, hiukan lunta, tulviva joki, ei vielä kukkivia kasveja.

Muistan, miten pikkutyttönä vedin kepillä puroja pihan isoista lätäköistä alamäkeen, miten naapurin poika uitti kaarnavenettä tulvivassa ojassa, miten vene karkasi ja minä löysin sen myöhemmin. Uittaako kukaan enää kaarnavenettä? Ainakin joku on vetänyt puron tulvaojasta suon suuntaan.Osmankäämit ovat säilyttäneet osan pumpulimaisista pampuistaan talvimyräköiden keskellä. Pamppujen vaaleus erottuu edellisvuoden heinien yleisessä ruskeudessa ja harmaudessa  Kuvan taustalla näkyy verkkoa, joka estää ketään juoksemasta moottoritien suojavallille.


Suolla pajut ovat täynnä pääsiäiskissoja.Ojissa ei löydy leskenlehtiä eikä vuokkojen aika ole alkanut. Kotipihassa on sentään jotain vihreää. Kukkapenkissä sipulikasvit pyrkivät ylös sekasortoisina ryppäinä.


Lankalauantai eli pääsiäislauantai on vanhojen uskomusten mukaan pahojen voimien aikaa, jolloin noidat ja trullit voivat ahdistella ihmisiä. Kustaa Vilkuna kuvaa Vuotuinen ajantieto-kirjassaan lankalauantain iltayön tapoja. On mahdollista tavoittaa enteitä esimerkiksi pysähtymällä kolmen tien risteykseen. Öiset kulkijat voivat selvästi kuulla enneääniä. Jos kiinnostaa, niin kokeile. Parhaassa tapauksessa täysikuu tuo esille kummallisia asioita. Varo kuitenkin noitia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti