lauantai 25. huhtikuuta 2015

Melurinteen pioneeri


Viime kesänä valmistui Haminan alueella uusia teitä, joiden viereen kohosi melurinteitä suojaamaan koteja liikenteen ääniltä. Olen odottanut, mitä kasveja nousee pioneereina hiekan ja soran seasta. Tietysti valoisat rinteet saivat leskenlehden riemastumaan. Se on nyt kahdella tavalla pioneeri.


Se aloittaa kevään kuten aina, mutta on myös myllätyn maan pioneerikasvi. Yleensä pioneerilajeina mainitaan esimerkiksi maitohorsma, joka ensimmäisenä kasvaa vaikkapa tulen hävittämille maille. Kasvikuvaukset eivät jostain syystä puhu leskenlehdestä muuna kuin kevään pioneerina.

On jännittävä nähdä muutaman vuoden päästä, minkä verran rinteillä kasvaa leskenlehteä, joka vanhoissa kuvauksissa tunnetaan nimellä viluruoho. Ehkä se menettää ainakin osan valtauksistaan muille kasveille, jotka nyt maan alla odottavat vuoroaan ja kesän kuluessa vahvistavat valtauksiaan.2 kommenttia:

  1. Hei, ihanan arvostava kirjoitus leskenlehdestä.Sinulla on mielenkiintoinen blogi. Luin mielenkiinnolla kirjoituksiasi kukista, ikoneista jne. Jään lukijaksi. Oikein mukavaa kevättä sinulle!

    VastaaPoista
  2. Olen iloinen, että jäät lukijakseni. Hauskaa vappua ja toukokuuta.

    VastaaPoista